• Thirsties – En grøn pasningsble


  Thirsties Lommeble – Hvad kan den?

  Hvis du leder efter en stofble til vuggestuen, der samtidig er god ved miljøet, så skulle du måske kigge nærmere på Thirsties lommeble. Der er nemlig virkelig mange fornuftige elementer i bleen. Lige fra materialer, til produktion og pasform. Her får du en kort gennemgang af, hvad der gør denne lommeble rigtig populær i vuggestuen 🙂

  Den nye, fine kollektion af lommebleer fra Thirsties

  Produktionsforhold

   

  For en gangs skyld, vil jeg starte med starten. Hvordan denne ble er “kommet til verden”. For langt størstedelen af de moderne stofbleer laves jo ikke i de små danske hjem. De syes rundt om i verden, på mindre eller større fabrikker. Thirsties lommeble er ingen undtagelse.

  Alle Thirsties produkter syes på en mindre fabrik i Colorado, med gode forhold for de ansatte. Lageret drives af vindkraft, det samme bruges til fremstilling af emballagen til Thirsties produkter. Desuden genanvendes så meget emballage som muligt, og det hele er bionedbrydeligt.

  De materialer der bliver brugt i fremstillingen af bleerne kommer hovedsageligt fra USA. Et bevidst valg, for at mindre CO2-udledningen i forbindelse med transport (ofte faktisk mere økonomisk vinding at købe materialer hjem fra Kina, end lokalt – men på den måde ville miljøet ende som den store taber).

  Thirsties bruger TPU i det vandtætte lag i deres bleer, i stedet for PUL. Det vandtætte lag er limet på stoffet på en måde, der i produktion er mere miljøvenlig end fremstilling af PUL. Og miljøvenlige bleer, det er vi jo glade for her hos Ko og Ko 🙂

  Hvordan ser den ud?


  Thirsties lommeble har først og fremmest “lommeåbningen” foran. Det lyder jo helt omvendt, hvis du er vant til andre lommebleer. Men det er faktisk klogt nok. Det gør det lettere at lægge indlæg i, og samtidig er du helt sikker på at indlæggene selv finder vej ud under vask. Det vil sige, nul “hands on” til dig som blevasker – Det er nu meget lækkert 😉

  Du smider bare din wetbag med bleerne i maskinen på 60 grader (vask altid gerne stofbleer med et enzymfrit og skånsomt vaskemiddel). Når bleerne er rene, skal de hængetørre. Indlæg kan du godt tørretumble, men husk at det er “for egen regning”. Tumbling slider meget mere på stoffet (og miljøet, og pengepungen), end hængetørring. Lommebleens “ydre”, med det vandtætte TPU burde det ikke være nødvendigt at tumble, den tørrer lynhurtigt. Gør du det alligevel, så brug lav varme – og husk på at det slider på bleen.

  Bleens inderside er beklædt med fleece. Dét rimer også meget godt på pasning. Rigtig mange børn har behov for én ting når de passes ude, og det er: Bleer der kan holde dem tørre i lang tid. Med fleece mod huden, sikrer du at dit barns numse holdes tør længst muligt.

  En anden ting der er en stor fordel i pasning, er de gode lækagebarrierer i bleen. Det sikrer dig dels at afføringen holdes inde for “kanterne”, men også at du kan booste (tilføje ekstra indlæg) i bleen, uden at den bliver klodset eller utæt fordi den mister sin pasform og gaber i lysken.

  Mikrofiber og naturmaterialer
  – En klog kombination

  Thirsties lommeble har to indlæg med i prisen, og 8 lag sug i alt. Det er en rigtig god mængde til børn der tisser normalt, og selv til dem der tisser vandfald er du godt på vej med 8 lag. Indlæggene består af et 3-lags mikrofiberindlæg, som har knapper, så det kan ligge fast ovenpå det andet indlæg. Det andet indlæg er det længste, og er lavet i 5 lag økologisk bomuld og hamp. Mikrofiberindlæg er super smarte som “toplag”, fordi de lynhurtigt leder væden videre, så bleen ikke føles våd mod barnets hud. Husk dog, at mikrofiber har små “kroge” i stoffet. Derfor skal et mikrofiberindlæg altid have et tyndt lag fleece ovenpå (som for eksempel her, hvor det ligger gemt i en lommeble). Så føles det rart for barnets hud.

  Selvom mikrofiber er smart i sig selv, er det kombinationen af naturmaterialer og mikrofiber der virkelig rykker. Bleer der udelukkende har sug bestående af mikrofiberindlæg, er ikke de mest populære her i butikken. Dels er der plastic-tanken. Jo mere natur og økologi vi kan få ind i bleerne, jo bedre (er min holdning). Det næste er at mikrofiber suger lynhurtigt – Men til gengæld holder det ikke holder ret godt på væden. Det er mere en slags “svamp”. Under mikrofiberindlægget, har Thirsties lommeble dog heldigvis et kvalitets indlæg i naturmaterialerne økologisk bomuld og hamp. På den måde får du både naturmaterialer og økologi med i din ble – uden at gå på kompromis med “stay-dry-effekten” som kunstmaterialerne (indrømmet) gør allerbedst.

  Størrelse

  Bleen justeres foran med trykknapper i S, M eller L. Thirsties lommeble går fra 4-18 kg. Til små børn med slanke lår og mavser, er den virkelig god i forhold til mange andre onesize bleer. Den fylder minimalt og lækagebarrierne gør, sammen med de gode elastikker i livet, at bleen slutter godt tæt. Når børnene kommer op i kg, er den fænomenal til de lange børn.

  De allerstørste børn med seriøse sumobryder-former, skal til gengæld nok lede efter andre bleer, når de når op i 14-15 kg’s klassen (det kan du læse mere om HER).

   

  Hvad skal jeg bruge?

  Hvis du skal bruge “vuggestuebleer”, fordi dine nuværende stofbleer for eksempel har knapper, eller du benytter en ikke-passe-venlig løsning hjemme, så vil jeg anbefale du køber 12 bleer – Hvis du vil se nærmere på en pakkeløsning er der en HER. Med 12 bleer når bleerne at tørre mellem brug, hvis du vasker hver 2. dag, som anbefalet. Vil du bruge Thirsties lommebleer på “fuld tid” (for det kan man sagtens), så anbefaler jeg 24 stk som minimum.

  Apropros vuggestuen, så laver Thirsties også wetbags, i samme miljørigtige TPU-materiale som lommebleerne. Wetbags fra Thirsties passer perfekt med 5-6 bleer, de har hank og lynlås og er helt oplagte til institution – Eller tur. Og, mest til de sande blenørdee: Hvis du går op i den slags, så er det jo altså en glæde at kunne matche “dagens ble” med en wetbag i samme print 🙂

  I forhold til pasning, er det især vigtigt at dine moderne stofbleer er:
  1) Nemme at give på
  2) sidder godt på barnet
  3) og at de holder tæt!

  Derfor er du rigtig godt på vej med Thirsties lommebleer i vuggestuen. Der er kun én ting mere, som du også skal huske at tage højde for..

  Husk ekstra boost hvis dit barn tisser meget

  En tommelfingerregel er at børn i pasning ofte bliver skiftet før og efter lur – Afleverer du klokken 7 om morgenen, og er første lur klokken 12, skal bleen altså kunne holde op mod 4-5 timer. Det samme hvis du henter sent på eftermiddagen. Derfor anbefaler jeg at du tilføjer nogle boostere hvis dit barn tisser meget. Tisser dit barn ofte igennem så han/hun skal have skiftet både flyverdragt, tøj og lagener i barnevognen, kan du risikere at institutionen bliver trætte af stofbleerne. Det er jo ikke meningen, og det er nemt at forhindre uheld med en ekstra booster i bleen 🙂 Ikke alle indlæg ligger lige godt i en smal ble som Thirsties, og ikke alle indlæg gør den store forskel i forhold til ekstra boost. Her er et par forslag der øger sugeevnen markant – For mange børn vil de også kunne udgøre det for en nat-booster, hvis du vil bruge Thirsties lommeble til nat.

  • Petit Lulu’s korte 4-lags booster, eller Petit Lulus lange 3 lags booster passer godt i denne smalle ble. Indlæggene er rigtig gode til (fx drenge-)børn, der tisser meget foran. Det lange indlæg kan foldes en gang eller to foran, det korte kan placeres forrest så det ikke fylder ekstra på numsen.
  • Du kan også bruge Thirsties Prefolds i økologisk bomuld og hamp. De fungerer fantastisk som boosterindlæg, men har faktisk hele to funktioner. Prefolds kan nemlig også bruges som foldebleer til de mindste eller ai2-indlæg i alle aldre, i Thirsties vandtætte TPU covers.

   

  Tørstige bleer – også til de nyfødte

  Som noget helt nyt kan du nu få Thirsties Newborn-bleer. Det er en lille sød aio-ble der går fra 2-6 kg, den kan indstilles foran med 2 rækker knapper i længden. Bleen er lavet i hurtigttørrende staydry-materiale (mikrofiber og mikrofleece) vandtæt TPU yderst og blød fleece mod huden. Sammenlignet med andre nyfødtbleer er Thirsties klart en af de allermindst fyldige – og netop størrelsen på bleen gør virkelig en forskel for de små splinter, er min erfaring 🙂

  En økonomisk og endnu mere hurtigttørrende løsning, kan du også få med Thirsties’ Prefolds i hamp og økologisk bomuld. Med prefolds kan på få sekunder laves en “foldeble“, som lukkes med en moderne blesikkerhedsnål – En Nappi Nippa. Over din prefold skal du have et vandtæt cover. For eksempel Thirsties Duo Wrap i størrelse 1. Coverne hedder “Duo Wrap”, fordi de kommer i to størrelser. De kan både fås med velcro og knaplukning, har de samme gode lækagebarrierer som vi kender fra lommebleen og er rummelige – også over en velboostet natble. Coverne har desuden elastikkant i både ryg og mave – Hvilket sikrer dig mod eksplosionsafføring op af blekanten – Det er skisme smart, især til de allermindste. Løsningen fylder minimalt, tørrer lynhurtigt og når baby er for stor til foldebleerne, ja så bruger du bare dine prefolds som indlæg i natbleer eller dagsbleer. Det er smart 🙂


 • Hvad er en “Kinable”?


  HALLØJSA, tænker du måske, når du på det store internet falder over en ble til 15 kroner, der ligner en tro kopi af de bleer man kan købe hos Ko og Ko  – men til en noget anden pris. Måske er mønstrene udenpå endda det samme. Hvor strengt, tænker du måske. Før du trykker “KØB”, så synes jeg lige at du skal bruge fem minutter på at læse hvad jeg har på hjerte – her får du nemlig en viden om hvilken vare det egentlig er du sidder og føler dig heldig over at have fundet.

  (mere…)

 • Trykknapper eller velcro?


  Stofbleer med velcro eller trykknapper?

  Hvad skal du vælge af stofble-lukning – velcro eller trykknapper?

  Det er et evigt dilemma, og jeg får ofte spørgsmål til hvad man skal vælge til sine stofbleer…velcro eller trykknapper? Der er fordele og ulemper ved begge lukninger og hvad du skal vælge er op til dig.

  Stofbleer med velcro-lukning:

  • Velcro er nem at justere og nem at tilpasse så den giver så godt et “fit” som muligt.
  • Velcro er det bedste valg til brug i dagplejen eller vuggestuen, da den ikke kræver yderligere instruktioner og er god ved fingrene, hvor trykknapper kan være svære at lukke med svage fingre.
  • En stofble med velcro-lukning er hurtig at lægge på barnet

  Det største minus ved velcrolukning er nok holdbarheden. Velcroen hurtigere bliver slidt i lukketøjet idet den fanger fnadder i “krogene” og den bløde del kan blive glat. Nu skal det ikke misforstås, velcro er stadig er godt valg og skal nok holde i lang tid.

  Stofbleer med trykknapper:

  • Trykknapperne holder generelt længere og især holder de sig pæne længere
  • Stofbleer lukket med trykknapper er sværere for pilfingrede småbørn at åbne
  • Trykknapperne risikerer ikke at genere barnet, da de ikke har potentiels gnavende kanter.

  Det største minus ved trykknap-lukningen må siges at være at det ikke er helt så nemt at få et perfekt “fit”, da de ikke har så godt justeringsmuligheder som velcro-lukningen.

  Derudover kan trykknapperne også være hårde for hænderne hvis du døjer med svage fingre – det er også grunden til at velcro ofte er mere velegnet til institutionsbrug.

  Jeg vil altid anbefale dig at prøve begge dele inden du beslutter dig – og det er jo ikke noget problem at kombinere, hvis du selv foretrækker stofbleer med trykknapper og institutionen eller andre der skal passe dit barn ønsker velcro 😉

   

   

   

   

 • Valg af stofbleer til de helt nyfødte


  stofbleer til nyfødteHar du først taget beslutningen om at bruge stofbleer til din kommende baby, kan det være rart at komme i gang fra starten – så vænner du dig ikke til engangsbleerne og skal til at lægge om efter en tid. Når det er skrevet, så har jeg fuld respekt for dem der vælger den hurtige engangs-løsning den første månedstid, mens de vænner sig til den lille ny 😉

  Der findes forskellge stofbleer til nyfødte, specialdesignede til de helt små størrelser, og med tanke for navlestump og tynde ben.

  Hvorfor vælge NB-bleer fremfor onesize?
  Der er jo en grund til at der findes NB-stofbleer… Mange vælger at starte ud med onesize-bleer, og det kan man også…men man kommer til at gå på kompromis, især med pasform til de allermindste. Har du et meget lille barn – måske endda et barn der er født for tidligt, kan du have rigtig god gavn af at vælge bleer der passer i størrelsen fremfor at vælge onesize-modellerne.

  Onesize er ofte beregnet til babyer fra ca. 4-15 kg – men ofte sidder de ikke så godt og slutter måske ikke helt til i benene på de helt nyfødte, da de endnu ikke har så meget sul på kroppen.

  Mini Piriuki – luksusudgaven til en god pris
  Mini Piriuki er en helt ny NB-stofble fra portugalske Piriuki – et mærke der har vundet rigtig god anerkendelse i bl.a. England, men som stadig er ret ukendt herhjemme.

  Stofbleen er lukket med trykknapper og har desuden en ekstra trykknap foran, så forkanten kan knappes ned og give plads til navlestumpen. Den fungerer som en AIO – og har et godt og blødt sugende lag af mikrofiber. Mikrofiberen har staydry-effekt og holder baby tør, selv når han eller hun har tisset.

  Mini Piriuki passer til både præmature babyer og babyer op til ca. 6 kg.

  Fuzzibunz Perfect Fit XS
  Fuzzibunz udgave af en stofble til nyfødte er deres Perfect Fit str. XS – en lommeble med et godt sugende mikrofiber indlæg. Fordelen ved en lommeble fremfor en AIO er at den tager kortere tid om at tørre og derfor hurtigere kan være klar igen…hvilket også gør at du behøver færre i stakken.

  Fuzzibunz Perfect Fit str. XS passer til babyer fra ca. 2,5 – 5,5 kg – så den er også velegnet til et for tidligt født barn.

  Imse Vimse frottéble med blebuks
  Imse Vimse frottéble er et af de eneste bud på en økologisk NB stofble. Det er en frottéble med et ekstra indlæg i ren økologisk bomuld. Den skal bruges med en blebuks over og her anbefaler vi Imse Vimses blebukser med bomuld i NB eller P (for præmatur) alt efter størrelsen, eller den lækre håndstrikkede lanolin-blebuks fra UniKo.

  Det er en rigtig fin ble til de allermindste, den super fint og er nem at håndtere – og så er den som sagt et af de eneste økologiske alternativer.

  Gammeldags firkantede er også en god – og billig – start
  Du kan naturligvis også vælge at bruge de gammeldags firkantede stofbleer i starten for at undgå at skulle købe specielle stofbleer til den første tid. De gammeldags firkantede stofbleer kan siden indgå i jeres “baby-økosystem” som boostere, gylpeklude, underlag eller hvad du ellers kan finde på at bruge den til 😉

  Bruger du de gammeldags er det en god idé at supplere med nappi nippa og en god blebuks – her anbefaler vi de bløde håndstrikkede lanolinblebukser, da de ånder bedst. Til de helt små anbefaler vi, at du vælger stofbleer i 70×70 cm for at de ikke bliver for store og “bulky” i brug.

   

  Du kan lære, hvordan du folder de firkantede stofbleer i videoen her:

   

   

   

 • Blepapir – hvad skal jeg købe?


  Rispapir til stofbleer

  Forskellige typer af blepapir

  Der fås forskellige typer af blepapir til stofbleer – med forskellige egenskaber og fordele…

  Grundlæggende er er to forskellige slags blepapir – blepapir til ammebæ, til de helt små der kun får “mælkemad” og det tynde blepapir du bruger når baby får fast føde.

  Blepapir til ammebæ – til den første tid
  Blepapiret til ammebæ fås i ruller med 100 ark og kan vaskes 1-2 gange hvis der bare er tisset i det. Det er en smule tykt og vaflet og opsuger noget af især det stærke gule farvestof der kommer ud i begyndelsen. Det er i øvrigt rigtig godt som engangvaskeklude som alternativ til skumkludene 😉

  Det tynde blepapir fås her i butikken fra to forskellige leverandører – Imse Vimse og Popolini (Popli)
  Imse Vimse blepapir er oekotex-certificeret og tyndt og glat. Det indeholder kun en meget lille smule polyester og er ellers i ren cellulose. Polyesteren er tilsat for at give blepapiret styrke, så det ikke falder fra hinanden som toiletpapir. Har du et sart kloaksystem, septiktank el. lign er Imse Vimses rispapir det bedste valg, da det efterlader meget lidt når det er nedbrudt.

  Popli-papiret indeholder lidt mere polyester og er dermed væsentligt stærkere i vask. Det kan vaskes op til 8-10 gange hvis der kun er tisset i det – så selvom det ikke er så rent som Imse Vimses papir holder det længere og tjener dermed på bæredygtigheds-kontoen på den måde.

  Tips til brug af blepapir:

  • læg altid blepapiret inderst i bleen – mod huden
  • har du et barn der har afføring “på klokkeslæt”, så du ved ca. hvornår det sker, behøver du ikke bruge papir hele tiden.
  • blepapir kan vaskes – hvor mange gange afhænger af mærket som beskrevet herover
  • blepapir kan skylle ud i toilettet

  Er du mere til det visuelle får du lige en video om blepapir her:

  [youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=04dHZW9Ho4o’]

 • Prefolds – hvordan du folder og bruger dem


  Jeg har for alvor fået øjnene op for den helt enkle stofbleer der kaldes prefolds!

  Prefolds er groft sagt firkantede stofbleer du folder inden du lægger dem på baby eller i en blebuks – meget groft sagt 😉 Man kan sige at prefolds er skridtet videre fra de gammeldags og har fordelene fra både de moderne og de gammeldags.

  Her er to videoer om prefolds og hvordan du folder dem – de ene er den “rigtige” version med masser af informationer – og vil du gerne i gang anbefaler jeg dig at se den for at få det hele med. Video 2 er stumfilmsversionen, komplet med forøget hastighed og underlægningsmusik – så kan du hurtigt se hvordan du kan bruge en prefold på 4 forskellige måder.

  Den lange version med masser af god bonusinfo:

   

  [youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=wav0uhZLQp4&feature=share&list=UUTJiUhCqV6di1V_ABfhW4ig’]

   

  Stumfilmsversionen – uden en masse sniksnak 🙂

   

  [youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=sN4xrGGFHQ4&feature=youtu.be’]

 • 1-2-3…i gang med stofbleer


  1-2-3...i gang med stofbleer. Praktisk guide til dig :)

  1-2-3…i gang med stofbleer. Praktisk guide til dig 🙂

  Jeg sidder lige og forsøger at lave en lille guide til hvordan du kommer i gang med stofbleerne efter beslutningen er taget – altså uden alt det der med kemi, sundhed, miljø osv. Ren praktisk guide…hvad synes I? Jeg ville være supertaknemmelig for hård og konstruktiv kritik 😉

  Link til guiden – der kommer nogle billeder på senere hen, lige nu er det bare tekst…

  Og er der andre ord der burde være i den lillebitte ordbog, så sig endelig til!

 • Tip til hvordan du kan bruge en prefold som stofble


  En prefold er et firkantet stykke stof der nemt kan bruges som enkel stofble til de helt små. Her har jeg brugt Little Lambs lækre bambus-prefold i str. 3, men en gammeldags stofble kan såmænd også fint bruges til formålet.

  Prefolds kan også bruges som ble i sig selv – især til de helt små, hvor man skifter ofte og derfor ikke behøver bleer der suger supermeget.

  Det kan være en hjælp at slå et par sting i prefold´en for at holde sammen på den, hvis den skal bruges med en nappi nippa – her kommer lige en lille guide til hvordan du kunne gøre det. Du skal naturligvis ikke bruge knappenåle som her – AV – men sytråd 😉

  Brug bambus prefold fra Little Lamb som ble til de mindste

  En lille guide til at bruge bambus prefold som ble til de mindste

 • Hamp-prefolds og indlæg fra Babykicks


  Så har jeg fået samlet anmeldelserne ind på testbleerne fra Babykicks – dejligt I ville hjælpe og tak for hjælpen!

  Prefolds kan bruges som bleer med nappi-nippa eller som ekstra indlæg til f.eks. nat.

  Prefolds kan bruges som bleer med nappi-nippa eller som ekstra indlæg til f.eks. nat.

  Vi starter med et lille udvalg…
  I første omgang tager jeg deres prefolds og indlæg i hamp ind – det er simpelthen et must i butikken og godt natindlæg, især i hamp, har været på ønskelisten længe. Derudover kommer deres “fitted diaper” en faconsyet onesize-natble i hamp/bomuld og deres Premium lommeble, der godtnok bliver i den dyrere ende. Testeren (Sidse) kunne ikke få armene ned over hvor lækker lommebleen var. Jeg har lige her klippet fra hendes mail:

  Anmeldelse af Babykicks Premium lommeble
  “Bleen er rigtig lækker og blød både indeni og udenpå. Pul’en er ikke stiv eller tyk.
  Jeg kan godt lide, at der er bambus mod huden istedet for fleece, med mindre man vælger at bruge den medfølgende liner.
  Den holder tæt hver gang – intet kommer forbi elastikken i ryg og ben!
  Velcroen er smadder praktisk fordi den både kan foldes ind ved vask og overlappe ved en slank baby – som min.
  Babykicks premium lommeble - babyluksus med bambus og hamp

  Babykicks premium lommeble – babyluksus med bambus og hamp

  Hampindlægget synes jeg suger overraskende meget, helt fra starten af! Jeg putter et lille tyndt microfiberindlæg i, fordi Gabriella tisser hurtigt, så det skal suge hurtigt. Men i sig selv er hampindlægget mere end rigeligt til en formiddag, som her i huset er det tidspunkt hvor der bliver tisset mest.

  Jeg er ikke så vild med at den skal fyldes forfra, men det er helt sikkert bare fordi jeg er vant til, at lommebleer skal fyldes bagfra. Det har ingen praktisk betydning for brugen, med mindre man har et barn der skider sig selv op af ryggen. 😉
  Jeg har testet den med nogle forskellige andre indlæg også. Det fungerer uden problemer.
  Gabriellas dagplejer er også ret begejstret for den. Normalt bruger hun Bumgenius AIO organic med lidt ekstra sug derovre, så jeg har spurgt hende hvad hun synes om Babykicks bleen. Hun synes – som jeg – at den er blødere og sidder bedre end BG’erne. Den er nem at arbejde med og velcroen hæfter meget bedre og er blødere.”

  Jeg glæder mig vildt til at kunne præsentere både bleer og indlæg for jer i butikken – jeg skal nok få dem på så snart de kommer ind! 🙂