Brug vaskeskaller med ren samvittighed

Brug vaskeskaller med ren samvittighed


soapnuts_11Har du også googlet vaskeskaller? Synes du, at Ko og Ko fremstår lidt øko-frelste, når jeg skriver om velsignelsen ved at vaske tøj med vaskeskaller?

Jeg ER økologi-entusiast.

Jeg mener, at vi skal give vores børn og vores klode så lidt kemisk påvirkning som muligt.

Jeg tror hverken på julemanden eller påskeharen, men jeg tror på, at du med hverdagens små valg kan være med til at forbedre den verden, både lokalt og globalt, som dit barn vokser op i. Men jeg er også kritisk forbruger ligesom dig, og derfor tager jeg her bleen – undskyld BLADET – fra munden og klæder dig på til at forsvare dit valg af at bruge vaskeskaller fremfor konventionelt vaskemiddel.

 

Kan vaskeskaller vaske tøjet rent? 

Ja. Det kan de. Tøjet bliver rent. Hvis der er genstridige pletter, kan de tages med ekstra indsats med økologisk galdesæbe. Det er sandt, at vaskeskallers indhold af naturlige saponiner slår ikke bakterier ihjel på samme måde som fx Änglamark med enzymer gør. Klart nok, der er flere bakterier i noget, der er vasket uden enzymer og andet kemisk, der virker bakteriedræbende. Det er samme kemiske suppe, der også giver mennesker allergiske reaktioner, og en del af dem skader vores miljø. Det samme kan siges om pesticider, som jo også virker fortrinligt i forhold til at begrænse eller helt umuliggøre naturlige vækster, både uønskede og ønskede.

Det er også rigtigt, at svanemærkede vaskemidler i tests viser større bakteriedræbende evner end vaskeskaller. Det er samme logik, ikke? Jo mere kemi, jo flere tilsætningsstoffer, jo mere potentiale til både at slå bakterier ihjel, men desværre også til at skade miljø og krop. Spørgsmålet er, om bakterier er farlige for os eller ej. Hvordan vi definerer ”rent” – er det uden pletter, sved og lugt eller er det kemisk rent og bakteriefrit? Med eller uden kemikalier? Hvorfor er det en ønskværdig tilstand for mennesker at leve i et bakteriefrit miljø på bekostning af alt muligt andet levende i vores omgivelser, inklusive vores hud, immunforsvar, luftveje og hormonbalance, som kan skades af de mange kemiske tilsætningsstoffer i hverdagsprodukter? Konventionelle vaskemidler er lidt som at tæppebombe en hel landsby for at komme én lommetyv til livs. Når folk siger, at der er bakterier i tøjet, når det er vasket med vaskeskaller, så tænk over, om det nødvendigvis er noget værre noget, at der er bakterier i tøjet. Kan vi kun tåle kemisk rene omgivelser?

 

Hvad gør vaskeskaller ved vaskemaskinen?

Pointe: tøjvaskemiddel skal gøre tøjet rent, ikke maskinen. Dit tøj skal vaskes i noget mildt, som du kan tåle at have mod huden. Maskinen kan tåle en hårdere behandling end dit barns hud kan. Vasker du kroppen med det samme, som du vasker badekarret med? Nej, vel?

Når man bruger vaskeskaller, skal man vaske bleer ved 60 grader og så skal man – som man altid bør, også ved brug af almindelige vaskemidler – køre et kogeprogram et par gange om måneden for at rense ud. Og så skal man huske at rense maskinen med citronsyre og brun sæbe hver måned også, og vaske sæbeskuffen, filtre og lister. Så er der ingen grund til bekymring om yderligere bakterievækst, så man kan roligt være foruden de kemiske tilsætningsstoffer, der anvendes i konventionelt vaskepulver og bruge vaskeskaller til vasketøjet. Vaskemiddel skal gøre tøjet rent, ikke maskinen. Uanset hvad du vasker med, skal du rengøre vaskemaskinen månedligt. Så slipper du for lugt og gammelt skidt i maskinen.

 

Duer vaskeskaller til stofbleer?

Nogle siger, at det fugtige miljø i en stofble betyder, at der skal være særligt bakteriefrit i sådan én. Igen vil jeg påpege, at bakterier vokser, når der er fugt og varme, og derfor skal man sørge for at stoppe væksten af bakterierne ofte. Så tager de ikke overhånd, og man behøver ikke bruge hverken gift eller kemi for at holde dem helt borte. Løsningen er at holde vaskemaskinen ren på anden vis og skifte stofbleen på sit barn hyppigt. At udsætte det lille barns numse og hud for kemikalier i konventionelt vaskemiddel for at undgå bakterier er et mærkeligt argument – for kemikalierne laver langt mere ravage end bakterierne gør! Du kan styre bakterievæksten ved at skifte ble. Du kan ikke styre kemiske påvirkninger fra vaskemidlet, når du først har vasket dit barns tøj i det. Vi kender ikke engang de sundhedsmæssige og miljømæssige konsekvenser af mange almindelige kemikalier endnu – og slet ikke konsekvenserne af den kemi-cocktail, vi er udsat for i hverdagen. Jeg vil råde dig til at begrænse anvendelsen af enzymer og kemikalier så meget som muligt og skifte ble ofte, hvis du er utryg ved bakterievækst i bleen.

I øvrigt er der mange stofblemærker, der specifikt råder til at undlade enzymer i vaskemidlet. Fordi det er en god idé at passe godt på stofbleerne, de skal holde længe. Enzymer kan kemisk spalte pletter og opløse fx fedt, og den effektivitet går også ud over stoffet selv. Derfor skal man fx altid vaske uld, silke, fjer og bambus uden enzymer, for disse naturmaterialer ødelægges af enzymer. Enzymer ophobes også i tøjet, navnlig hvis vaskemidlet overdoseres og ikke vaskes ordentligt ud. Hvis du betragter dit barns hud som naturmateriale, skal du måske overveje brugen af enzymer til tøjvask. Hudfedt kan også spaltes. Lyder hyggeligt, ikke?

 

Er det svanemærkede lige så godt?

Nej, det er det ikke. Et skriv fra Miljø-og Fødevarestyrelsen. Alle kemiske vaskemidler indeholder skadelige stoffer for naturen og kan give dit barns hud og krop problemer pga det kemiske indhold af fx tensider, enzymer, konservering og parfume. Mange kemiske indholdsstoffer, vi ikke troede var skadelige for 30 år siden (fx ftalater og parabener), blacklistes i dag – du vælger selv, hvilken kemi, du tør stole på. Vaskeskaller er økologiske og indeholder kemisk set nul og niks. Derfor er svanemærket vaskemiddel IKKE lige så godt.

Basta.

Du bliver glad for vaskeskaller.


Skriv et svar