Overgangen fra papir til stofbleer

Alle, der går fra at bruge papirsbleer til stofbleer, oplever at stofbleerne, i en periode, virker til slet ikke at suge nok og egentlig er det hele ret uoverskueligt.

Men, tag den bare med ro – det ER en overgangsperiode, hvor huden skal have lov at vænne sig til de nye og sundere omgivelser.

En engangsble indeholder superabsorberende stoffer – hvilke man kan sig meget skidt om, og en af tingene er at de er så effektive at de trække fugten ud af huden. Så når du skifter en engangsble vil den indeholde andet end tis og afføring – den indeholder også en hel del hudfugt. Det stimulerer huden til at producere ekstra fugt for at holde sig sund.

Når du så skifter til en stofble, vil huden i begyndelsen stadig producere den ekstra fugt – og det kan tage op til 14 dage før huden har tilpasset sig stofbleerne. Det betyder at stofbleerne – der ikke er gearede til den dobbelte mængde væde – vil føles ekstra våde i begyndelsen.

Skulle du en enkelt gang imellem have brug for, at bruge en engangsble sker der nu heller ikke noget ved det – og tager i på ferie med engangsbleer i en uge vil der blot være en lille overgangsperiode bagefter 😉

Så med andre ord – bare rolig, det skal nok gå alt sammen 🙂

Vil du læse mere om at komme i gang med stofbleer, kan du finde en god guide til stofbleer her!

 

Gode råd til røde haler

Døjer I med rød numse på baby - her er nogle gode råd!
Døjer I med rød numse på baby – her er nogle gode råd!

Døjer I med rød “hale” på baby derhjemme?
Det er der rigtig mange der gør og det er meget ubehageligt for de små. Der fås mange forskellige præparater du kan købe – og en stor del af dem indeholder en masse kemi og (i bedste fald unødvendige) fyldstoffer, som det ville være dejligt at kunne være foruden.

Der findes mange gode og mindre gode råd til at afhjælpe rød numse-problemet – og der er netop kommet en ny universal-salve på markedet, Olivias tryllesalve, der virkelig rykker. Den er 100% økologisk og er baseret på olivenolie – de andre ingredienser er sheasmør og bivoks, så den indeholder ingen skadelige kemiske fyldstoffer. Og så virker den bare rigtig godt – dejligt! 🙂

Nogle flere gode “øko”-råd mod rød hale…

  • Sørg for at skifte bleen oftere og lad bettenøv ligge eller løbe rundt med numsen bar, så huden tørrer godt igennem og får lov at hele op inden bleen kommer på igen
  • Brug evt. – meget forsigtigt og på lav varme – en hårtørrer til at tørre bleområdet. hvis det skal gå hurtigt. Hold tørreren på god afstand så du ikke branker baby 😉
  • I stedet for talkum eller babypudder kan du fint bruge kartoffelmel – drys det på det røde område og fordel det med hånden så det kommer ind i alle hudfolder. Vi havde det i et krydderiglas fra IKEA med huller i låget så det var nemt at dosere 😉 Og vi bruger det endda endnu i de tilfælde, hvor vores yngste søn på 6 ikke får sig tørret ordentligt og det ender med rød halehud.

De berømte kogtvandsklude
Kogtvandsklude – så enkelt og dog så effektivt! Lav strimler af f.eks. forvaskede firkantede stofbleer, et gammelt lagen eller anden blød bomuld, der passer i bredden til det angrebne område – gerne lidt større, så de dækker helt. Læg dem i en skål med låg til og hæld kogende vand over – når kludene er afkølet til stuetemperatur vrides de op og er klar til brug.

Når du skal bruge en klud, vrider du den op så den er fugtig og breder den ud over det røde område inden du lægger bleen på. Efter er par dage er huden som regel fin og sund igen.

Du kan fint lave kogtvands-klude til en døgns forbrug hvis du sørger for at opbevare dem ved stue-temperatur i en lukket bøtte eller skål. Vær opmærksom på, at kludene er effektive ved de fleste almindelige tilfælde af rød hale – det fungerer dog ikke ved trøske-angreb.

 

 

 

Stofbleerne lugter – selv efter de er strippet!

Når vasketøjet lugter - selv efter vask
Når vasketøjet lugter – selv efter vask

Du kan godt opleve at stofbleerne kommer til at lugte fælt og surt af ammoniak efter et stykke tid – og normalt er det et spørgsmål om at der har ophobet sig sæberester i bleerne. Sker det skal de strippes – du kan læse mere om hvordan du stripper stofbleer HER!

Men måske har du gjort hvad alle forskrifterne beder om og alligevel lugter bleerne så snart det bliver tisset i dem…i de tilfælde kan det sagtens være at det er vaskemaskinen den er gal med, og så skal den renses før du kommer problemet til livs.

Skift pulveret ud med flydende vaskemiddel
Noget af det der giver de største problemer er vaskepulver – nogle gange bliver det ikke ordentlig opløst i vandet og kan sætte sig som hele kager i maskinen. Desværre ser det ud til at det er et større problem med de “grønne” vaskemidler der indeholder zeolith end de “gammeldags” midler der indeholder fosfat. Og fosfat vil vi godtnok helst undgå, da det giver store miljømæssige problemer.

Så løsningen der kunne være ret nem – skift over til flydende vaskemiddel! Og naturligvis af den “grønne” slags, altså svanemærket eller økologisk.

Rengøring af maskinen
Men har du en sur maskine skal den jo rengøres og du kan starte med det nemme – at rengøre sæbeskålen og trevlesien i bunden…og tage de to dele som en indikator af hvor slemt det står til med maskinen.

Selve maskinen kan du rengøre med afkalker fra Ulrichs og lad maskinen køre en omgang på min. 60 grader. Det får kalken til at løsne sig og rengører slanger og pakninger. Du kan også vælge at lade maskinen køre et par gange igennem med eddike i sæbeskålen efterfulgt af en kogevask uden tilsætning. Ulrichs afkalker kan du købe her!

Her er lige et link fra Bolius med et par gode råd til at holde maskinen ren indeni!

Majbritt Kraghs bedste tip – tusind tak for det!
Vask bleerne en gang i koldt vand inden du vasker på 60 grader – det skulle tage lugten og er da supernemt!

 

Kilder:
Kurt Borch Christensen – Seasalt.dk
Bolius.dk