Flydende eller pulver – vaskemidler


Vask af stofbleer
Vask af stofbleer

Når du skal vaske stofbleer er der forskellige vaskemidler at vælge imellem; pulver, flydende eller måske sæbenødder. Det kan gøre stor forskel for både dine stofbleer, men også for din maskine hvad du vælger…og de forskellige slags har hver sine fordele og ulemper.

Flydende vs. pulver
Står valget mellem flydende eller pulver, vil jeg helt klart sige flydende, da det er nemmere at få skyllet ordentligt ud af stoffet samtidig med at det ikke så nemt sætter sig fast i maskinen og bliver til sur lugt. Den flydende kan dog være sværere at dosere korrekt, men i det tilfælde er mindre bedre end mere, når vi taler stofbleer.

Problemet med vaskepulver er, at det kan “kage sammen” og sætte sig forskellige steder i maskinen, hvor det er svært at komme til at gøre rent. Hvis du har en snasket sæbeskuffe, som du af og til gør ren – så tænk på at der er flere steder inde i maskinen den er ligeså snasket til og det bliver ikke så nemt gjort rent. Pulveret har også tendens til at sætte sig mere i stoffet og så har vi problemet med sæberester og sur ammoniak-lugt når bleerne er i brug. Fordelen ved pulver er dog, at det er nemmere at dosere korrekt.

Vælg et middel uden enzymer – til kulørt vask

Men uanset om I vælger flydende eller vaskepulver, så vælg et vaskemiddel uden enzymer til stofbleerne, da enzymerne kan sætte sig i stoffet og genere den sarte babyhud. Vaskemiddel til kulørt vask er typisk uden enzymer.

Noget af det allerbedste at vaske stofbleerne i er galdesæbe – det er som navnet siger en sæbe i sig selv, selvom de fleste bruger galdesæben som pletrens. Ønsker du at bruge galdesæben som vaskemiddel, kan Ulrich Natürlichs galdesæbe klart anbefales, og den fås i 5 liters dunke på prisen pr. vask kan holdes nede.

Sæbenødder er også en god mulighed
Mange vælger også at vaske stofbleer og blebukser med sæbenødder – det var også den vej vi valgte herhjemme for at få det mildeste af det milde.

Det fungerede fint for os – man skal bare være opmærksom på at sæbenødder ikke indeholder kemiske pletfjerner- eller blegende stoffer. Så er der grimme skjoler eller pletter I gerne vil af med, så skal der en pletfjerner til – eller en tur ud i sollyset, det hjælper også fortrinlingt og er ultra-skånsomt.

En anden ting med sæbenødderne er hvis de ligger med i skyllevandet, bliver sæben ikke skyllet ordentligt ud. Det var ikke noget vi herhjemme oplevede som et problem, da sæben er meget mild, men det er godtnok at vide.

Problemer med kalk i vandet
Mange steder i landet døjer man med et højt kalkindhold i vandet – det man i daglig tale kalder hårdt vand. det kan også være med til at drille når man vasker, da kalken sætter sig i tøjet og gør det stift. At det er stift er blot den synlige effekt – det generer også sugeevnen på stofbleerne, idet fibrene har svært ved at optage væde hvis de er fyldt med kalk.

I de tilfælde er en kalkfjerner en superhjælp og de fås med forskellige virksomme stoffer, hvor syrer generelt er rigtig gode. Blot fjerner stærke syrer ofte meget andet end kalken 😉 En mild og effektiv kalkfjerner er mælkesyre der ikke skader andet end kalken.

Generelle vaskeråd, når du vasker stofbleer…
Det gælder generelt at du skal bruge mindre vaskemiddel når du vasker dine stofbleer – nogle producenter anbefaler helt ned til 1/4, men går du efter ca. ½ dosering er du godt kørende. Brug som pejlemærke – hvis dine stofbler dufter af sæbe/vaskemiddel når de er tørret, så har du brugt for meget 🙂

 

Og et lille reklameindslag 😉
Ulrich Natürlichs økologiske – og flydende – vaskemidler indeholder alle mælkesyre, så de fungerer både som vaskemidler og kalkfjerner. Vi bruger dem til alt vores tøj herhjemme nu og er rigtig godt tilfredse. Deres almindelige vaskemiddel er godt til det hele og den ekstra-skånsome finvask er supergodt til silke og uld (den er i øvrigt også perfekt til at filte med 😉 )

 

Vær opmærksom på at hvis du bruger Ulrichs vaskemidler med mælkesyre til stofbleer – og doserer mindre, som det er anbefalet, vil du også have mindre mælkesyre med i vasken. Det kan derfor være en god idé at tilsætte ekstra mælkesyre/kalkfjerner, hvis du bor i et område med højt kalkindhold i vandet.

 

Så konklusionen fra mig må være: brug de flydende vaskemidler uden enzymer til stofbleerne og Ulrich Natürlich er et rigtig godt valg, da det udover de vaskeaktive stoffer indeholder skånsom kalkfjerner. Som nævnt tidligere er deres galdesæbe uforlignelig til vask, da den både indeholder mælkesyre og har supergode pletrensende egenskaber.

 

Tak til kemiker Kurt Borch Christensen for at gennemlæse og rådgive 🙂

 


Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Stinne Henriksen

  Kan man også bruge galdesæbel til almindeligt tøj, eller er det dyrere. Hvis man nu ikke gider vaskenødder, ville det bedste valg være galdesæbe til stofbleerne og flydende vaskemiddel til det andet tøj.

  1. Stofble-admin

   Hej Stinne – ja, det ville være mit bud efter råd fra Kurt Kemi 🙂 Mange vælger at bruge galdesæben sideløbende med vaskemidler for at pletrense, når dt er nødvendigt – og eftersom det har effektive vaskeaktive stoffer i sig vil det være perfekt til stofbleerne.

   Galdesæben kan købes både i 250 ml og 5 liters dunke – det sidste ville naturligvis være billigst hvis man bruger det til vask.

Skriv et svar