Sæbenødder, vaskenødder, vaskeskaller…mange navne for den samme ting.


Sæbenødder, vaskenødder, vaskeskaller
Sæbenødderne er skaller omkring nødderne fra sæbenødstræet Sapindus Mukorosse

Et hudvenligt, kemikaliefrit og fuldstændig naturligt middel til tøjvask og rengøring – der oven i købet er billigere end traditionelt vaskepulver. Det lyder for godt til at være sandt, men det skulle da prøves.

Vi har nu brugt dem i lang tid herhjemme og vores erfaringer er, at de er rigtig fine til almindeligt snavset vasketøj – men da de ikke indeholder pletrensende enzymer, tager de ikke de “hårde” pletter som tomatsovs o.lign. De må hjælpes med pletrens, men det ville vi have gjort alligevel.

Min holdning er, at hver vask hvor vi kan undgå kemiske midler er godt, og er der indimellem brug for almindeligt vaskemiddel, er det også i orden.

Lidt baggrund om nødderne…
Sæbenødderne – eller vaskeskallerne – kommer fra træet Sapindus Mukorosse, der vokser bl.a. i Indien og Nepal. Her har man i mange århundreder brugt skallerne til tøjvask og rengøring.

De bruges stadig i høj grad i de fattigere samfundslag, men flere og flere bruger de kemisk fremstillede vaskemidler. Det giver bagslag både i at de sarte øko-systemer omkring floder og vandløb bliver forurenede, men også i at mange sæbenødde-træer bliver fældet, da efterspørgslen ikke er så stor som den har været.

Egentlig er det forkert at kalde dem nødder, da det er frugterne, eller rettere skallerne af frugterne man bruger. Skallerne indeholder det meget effektive vaskeaktive stof saponin, som planten producerer, for at beskytte frugterne mod skadedyrsangreb.

Hvad er det så disse skaller kan?
Når skallerne kommer i vand frigives sæben. Den er ultra mild og indeholder ingen kemikaler, den kan derfor med fordel bruges til både børn og hyperallergikere. Egentlig kunne alt børne- og babytøj vaskes med de milde vaskeskaller, da man derved kunne undgå mange af de allergiske reaktioner, der kommer fra brugen af kemiske vaskemidler.

Sæben har ingen særlig duft, men vil man have duft, kan man tilsætte en par dråber æterisk olie i skyllekammeret. Den kan bruges ved alle temperaturer og til al slags tøj, selv uld og silke, og har blødgørende egenskaber så man ikke behøver skyllemiddel – et godt tip til stofblebrugere!

Skallerne indeholder ikke blegemiddel, så det hvide vasketøj kan blive gråligt med tiden. Skal det hvide holdes helt hvidt, kan du tilsætte f.eks. Ecover blegemiddel, der er et mildt og naturligt blegemiddel, eller blot bagepulver.

Sæbenødderne kan genbruges
Vasker man en kort vask ved lave temperaturer, kan skallerne genbruges. Efter vask over 60 grader smides skallerne væk. Den nemmeste måde at finde ud af, om der er sæbe tilbage i skallerne er ved at gøre dem våde – er de fedtede kan de tørres og bruges igen – ellers kasseres de, gerne i komposten.

Hvis skallerne opbevares hvor der er meget fugtigt, kan de blive mørke og snaskede. Det skulle efter sigende ikke være noget problem – der er endda dem der mener, at de vasker bedre i den tilstand!

Finder du nødder inden i skallerne, skal du bare smide dem væk. Det er frugtens kerner og de har ingen vaske-egenskaber.


Skriv et svar