Stofbleerne lugter – selv efter de er strippet!


Når vasketøjet lugter - selv efter vask
Når vasketøjet lugter – selv efter vask

Du kan godt opleve at stofbleerne kommer til at lugte fælt og surt af ammoniak efter et stykke tid – og normalt er det et spørgsmål om at der har ophobet sig sæberester i bleerne. Sker det skal de strippes – du kan læse mere om hvordan du stripper stofbleer HER!

Men måske har du gjort hvad alle forskrifterne beder om og alligevel lugter bleerne så snart det bliver tisset i dem…i de tilfælde kan det sagtens være at det er vaskemaskinen den er gal med, og så skal den renses før du kommer problemet til livs.

Skift pulveret ud med flydende vaskemiddel
Noget af det der giver de største problemer er vaskepulver – nogle gange bliver det ikke ordentlig opløst i vandet og kan sætte sig som hele kager i maskinen. Desværre ser det ud til at det er et større problem med de “grønne” vaskemidler der indeholder zeolith end de “gammeldags” midler der indeholder fosfat. Og fosfat vil vi godtnok helst undgå, da det giver store miljømæssige problemer.

Så løsningen der kunne være ret nem – skift over til flydende vaskemiddel! Og naturligvis af den “grønne” slags, altså svanemærket eller økologisk.

Rengøring af maskinen
Men har du en sur maskine skal den jo rengøres og du kan starte med det nemme – at rengøre sæbeskålen og trevlesien i bunden…og tage de to dele som en indikator af hvor slemt det står til med maskinen.

Selve maskinen kan du rengøre med afkalker fra Ulrichs og lad maskinen køre en omgang på min. 60 grader. Det får kalken til at løsne sig og rengører slanger og pakninger. Du kan også vælge at lade maskinen køre et par gange igennem med eddike i sæbeskålen efterfulgt af en kogevask uden tilsætning. Ulrichs afkalker kan du købe her!

Her er lige et link fra Bolius med et par gode råd til at holde maskinen ren indeni!

Majbritt Kraghs bedste tip – tusind tak for det!
Vask bleerne en gang i koldt vand inden du vasker på 60 grader – det skulle tage lugten og er da supernemt!

 

Kilder:
Kurt Borch Christensen – Seasalt.dk
Bolius.dk


Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. majbrit kragh

  Kære Ko og Ko
  Jeg synes, en meget vigtig kommentar til lugtende stofbleer er, at skylle dem i koldt vand INDEN man vasker dem på 60 grader. Mine stofbleer begyndte nemlig også at lugte fælt af tis (formentlig fordi den ældgamle vaskemaskinen ikke helt kan komme op på 60 længere – og det er der vist en del vaskemaskiner der ikke kan – også de nye), men selvom jeg vaskede alt sæben ud af dem, rensede maskinen, gav dem en tur med tvekulsurt natron og selvfølgelig altid har lidt eddike i skylleprogrammet hjalp det ikke. MEN så skyllede jeg dem op i KOLDT vand (i maskinen) og nu er der ingen ko på isen længere – om man så må sige. Rene friske bleer.

  Det er et meget nemt og virkelig dejligt råd, som jeg ikke har kunnet finde nogen steder 🙁 … derfor kommer det hér 🙂 Til glæde for alle glade stofbleermennesker.

  Hilsen Majbrit

  Ps. Vi bruger BumGenius Cotton AIO.

  1. Stofble-admin

   Supertip, Majbritt! Tak for det – det er supergodt at høre hvad der har fungeret for jer og DET er da nok et af de nemmeste råd jeg længe har læst! Jeg har føjet det til indlægget – med dit navn på, håber det er OK for dig – så er vi sikre på at så mange som muligt ser det 😉

Skriv et svar