Superwash-behandling af uld


Superwash er en meget omdiskuteret behandling af uldtøj. Nogle synes det er verdens 8. vidunder – andre at det er at ødelægge ulden, da en stor del af uldens naturlige egenskaber bliver om ikke ødelagt, så i hvert fald fjernet/dæmpet.

 

For at forstå hvad superwash gør ved ulden, bliver jeg nok lige nødt til at blive lidt nørdet – sorry 😉
En uldfiber ser ret grov ud, hvis man kigger på den igennem et mikroskop. Den har skæl – og det er netop disse skæl, der giver ulden mange af dens gode egenskaber. Skællene gør, at ulden kan holde på en masse væde, og de gør også, at selv når tråden ser tæt ud for det blotte øje, indeholder den en masse luft, da fibrene ikke “klistrer” sammen når de ligger tæt. Og uldens isolerende egenskaber får den netop fra det store indhold af luft i fibren.

Det er i øvrigt også skællene der gør, at ulden kan filte – det sker når skællene griber fat i hinanden og låser sig sammen.

Fjerner du skællene, minimerer du derfor uldens naturlige egenskaber – også evnen til at filte og krybe i vask. Det er ret enkelt og logisk, ikk´? 🙂

 

forskellige fibre

 

Superwash-behandling – kort fortalt
Når man superwash-behandlet uld giver man det – i meget grove træk – to behandlinger. Først bliver uldfibrene behandlet med en klor-blanding, for at få skællene til at lægge sig ned, så fibren bliver mere glat. Den glatte fiber filter ikke så let, som den skællede.

Efter klorbadet overtrækkes uldfibren med en tynd film, som regel af silikone, for at gøre fibren endnu mere glat og medgørlig…og altså vaskbar.

Superwash behandlingen gør, at du kan vaske ulden i maskinen… men prisen er at du har mistet de skønne skæl, der giver ulden de gode egenskaber.

 

Støder du i øvrigt på ordet “Mercericeret uld” er det blot et andet (og måske mere “spiseligt”) ord for kemisk superwash-behandling.

Hvis du vil gå lidt mere i dybden med den kemiske superwash-behandling – så klik på linket her: Hvad er superwash-behandlet uld?

 

Mekanisk superwash-behandling – kan også være økoøko

Nu bliver det først rigtig langhåret – for der findes faktisk metoder til at give økologisk certificeret uldtøj en anti-filte-krybe-maskinvask behandling.

Det tyske brand Engel Natur, der især er kendt for ikke at gå på kompromis med hverken kvalitet eller certificeringen når det kommer til økologisk uld, har lanceret uldundertøj, der tåler maskinvask.

Det skal stadig vaskes på uldprogram og med uldsæbe idet ulden ikke har fået nogen former for kemisk behandling der lukker hverken fibre eller skæl. Den har i stedet fået en plasma-behandling, hvor uldens overflade behandles med strøm i stedet for kemiske stoffer. Sorry, det er mig lidt langhåret og jeg fatter det ikke helt – hørte vist ikke godtnok efter i fysik/kemi 😉 Men behandlingen er godkendt af de førende certificeringer for uld og efterlader ingen kemiske ubehageligheder i ulden.

Hvis du vil vide mere kan du klikke her og downloade det materiale, jeg har fået udleveret fra Engel Natur:

Nature Texx English(3)


Skriv et svar