Og lidt om de forskellige typer

Hvorfor er det en god ide at vælge moderne stofbleer?

“Mit barn var kun et par måneder gammel, og numsen var hudløs.
Vi prøvede alle gode råd, men intet hjalp – før vi faldt over stofbleerne. Rød numse er i dag noget vi får bugt med på under et døgn, med en formsyet ble, en uldbuks og en kogtvandsklud. De børn jeg kender som er i engangsbleer har alle haft seriøse bleudslæt – og de fleste mere end én gang… Det giver stof til eftertanke.”

Velkommen ind i stofble-universet hos Ko og Ko – jeg hjælper dig godt igang!

Her er blødt, dejligt og fyldt med god karma. Og ikke mindst, hjælp til alle.

Hvis du har svært ved at overskue stofbleeventyret, er du ikke alene. Ord som “PUL”, “boost” og “aio” er noget man let kan få galt i halsen. Her kommer en kort guide til de forskellige typer af moderne stofbleer – hvad de hver især kan. Og hvilken der passer jer bedst. 

Har du brug for en kort, overskuelig oversigt over hvad du kan vælge imellem? Det får du lige her!

Læs med her og få hjælp til hvilken type ble der passer ind i jeres hjem

I første omgang, så tænk over hvad der er allervigtigst for dig.

– Bekvemmelighed på puslebordet?
– Så lidt vasketid som muligt?
– Økologiske naturmaterialer?
– Eller økonomien?

Alle har deres egen grund til at starte på stofbleer, og der er ingen grund til at gå ud og bruge flere tusinde kroner eller en hel masse spildtid på det forkerte. Her får du en gennemgang af de forskellige ting du skal tænke over før du vælger bleer til dit barn.

Skal det være en engangsble i forklædning?
Mange børnefamilier har travlt, og vil gerne have den nemmeste løsning man kan få. Lyder det som jer? Så skal du have fat i: En såkaldt AIO-ble ELLER en lommeble.

Med en AIO får du alt-i-en ble. Bleens yderste lag er vandtæt og indlægget som suger er syet fast, så der er ingen løse dele. Vælger du velcrolukning er der ingen ben i det for hverken skeptiske fædre eller bedstemødre.

Lommebleer har mange af de samme kvaliteter som aio-bleer, med den forskel at indlæggene ikke er syet fast. De ligger derimod gemt i en lomme i bleen – her kan du også meget nemt placere et ekstra indlæg hvis dit barn tisser meget. Lommebleer tørrer hurtigere, da alle dele kan skilles ad. Indlæggene skal til gengæld lægges tilbage i lommen efter vask – når først det er gjort, er de præcis lige så nemme at bruge som en engangsble.

Vil du gerne vaske så lidt som overhovedet muligt?
Vælg en ai2-ble. Her består bleen ikke af én sammenhængende ble, men af en sugende del (indlægget) og en vandtæt del yderst (Cover), som man genbruger 3-5 gange før vask .

Oftest hører der 1-3 indlæg med i prisen, alt efter hvilken type du vælger. Jeg anbefaler at du tilkøber så du har 3-5 indlæg pr. “skal”. Ved bleskift smider du indlægget til vask, klikker nyt i og genbruger skallen op til 5 gange – hvis den bliver drivvåd eller hvis der er afføring på, skal den selvfølgelig vaskes. Og selvfølgelig som alt andet minimum hver 3. dag.

Når du bruger ai2-bleer minimerer du vaskemængden kraftigt, og det samme med tørretiden. Vil du gerne have dine bleer til at holde så lang tid som muligt er en ai2-løsning heller ingen dårligt idé – ved kun at vaske de sarte dele, som er dem der sidder på coveret (velcro, elastikker, knapper, PUL-belægning) hver 3.-5. gang holder bleerne sig funktionelle i længere tid.

Skal det være økologiske naturmaterialer?
Som det yderste, vandtætte vil jeg anbefale lanolinbehandlet økologisk uld. Man kan både få uldcovers med velcro– og knaplukning eller uldbukser i lange eller korte.

En løsning til uld-allergikere eller veganere – er at vælge vandtætte covers i TPU fremfor PUL. TPU har samme egenskaber som PUL men er fremstillet på en mere miljørigtig måde. Desuden er mange stofbleer oeko-tex certificerede. Det kan du læse mere om HER. Under det vandtætte lag af ULD, PUL eller TPU, skal du have noget der kan suge.

Du kan enten gå efter formsyede bleer, der ligner en engangsble, de er bløde og lavet udelukkende at sugende materiale og skal derfor have noget vandtæt over – for eksempel uld. En anden løsning er prefolds (en slags foldebleer), den er især god til de små og de nyfødte. Økologiske bindebleer er også en mulighed, her lægges indlæg i som sug. Bindebleer duer til alle størrelser børn og skal have et vandtæt lag yderst, for eksempel uld.

Hvis du gerne vil have en ai2-løsning der er økologisk, kan du med fordel købe et uldcover og bruge nogle økologiske indlæg i dét. Så skal du kun vaske indlæg og lufttørre uldcoveret 🙂 Det er smart!

Der findes også økologiske AIO-bleer, der er lige så nemme i brug som du kunne ønske dig, har smukke prints og økologi mod barnets hud. Faktisk har økologiske stofbleer sin helt egen kategori på shoppen, hvis du er blevet nysgerrig efter mere…

Skal det være så billigt som overhovedet muligt?
Mange kan sagtens bruge den gamledags stofble-model, bare på en lidt mere moderne måde. Det er billigt og giver god mening. Prefolds, bindebleer eller almindelige firkantede stofbleer, er altid gode til en babynumse. Bare husk godt med sug og et godt vandtæt cover i uld eller PUL/TPU

Er ordet “stofble” mere relevant for dig end “moderne”, så er der heller intet i vejen for at strikke sine uldblebukser selv, og klippe indlæg af håndklæder eller andet tøj, der har udtjent deres levetid som det tænkte.